FAQ

Často kladené otázky ohľadom (našich) kombuch

1) Čo je to kombucha?

Kombucha je zdraviu prospešný, prirodzene perlivý fermentovaný čajový nápoj bez prídavku cukru v druhotnej fermentácii alebo oxidu siričitého. Kombucha obsahuje množstvo vitamínov B, C, D, E a K, zdraviu prospešné kyseliny a proteíny. Nápoj, ktorý vďaka tisícom baktérií pôsobí detoxikačne a posilňuje vašu imunitu.

2) Ako taká kombucha vzniká?

Kombucha vzniká spojením kvalitného čierneho či zeleného čaju (my používame iba BIO zelený čaj), SCOBY kultúry, cukru a pôvodného kombucha nálevu, ktorý obsahuje dané potrebné látky potrebné na vznik nového nápoja. Cukor kombuchová kultúra potrebuje pre svoj rast, zároveň ho mení na vyššie spomínané zdraviu prospešné látky. Táto kombinácia dohromady fermentuje v sklenenej nádobe po dobu niekoľkých dní/týždňov, až kým nie je výrobca s výslednou chuťou spokojný. Tomuto procesu sa hovorí prvotná fermentácia, za ktorou väčšinou nasleduje fermentácia druhotná. V tejto je do nápoja pridávané ovocie/bylinky/…, skrátka všetko, po čom daný konzument chce, aby kombucha chutila.

3) Aký je rozdiel medzi kombuchou v plastovej fľaši, ktorú nájdeme bežne na pulte obchodov a tou vašou, pri ktorej je cena vyššia?

Akonáhle nájdete kombuchu v obchode skladovanú v izbovej teplote, úplne si sa jedná o kombuchu PASTERIZOVANÚ. Pri pasterizácii taká kombucha stratí väčšinu svojich prospešných látok. A tak aj keď sa môže zdať, že kupujete lacnejšie kombuchu, čo sa týka obsahu opak je pravdou, pretože kupujete vlastne presadený čaj s minimom priaznivých účinkov. Takáto kombucha vydrží aj roky. Naše kombuchy sú RAW NEPASTERIZOVANÉ a ich logistika a skladovanie je ďaleko náročnejšie, než u kombuch pasterizovaných. My však radšej volíme kvalitu a prínos pre zdravie.

4) Ako kombucha chutí?

Kombucha má špecifickú sladko-kyslú/octovitú chuť. Čím dlhšie kombucha fermentuje, tým stráca sladkosť a je octovitejšia. Konkrétnu chuť dosiahneme druhotnou fermentáciou, kedy dáme do nálevu požadované ovocie/bylinky/… a tieto necháme niekoľko ďalších dní prekvášať. My sa v Zmyselných Dobrotách snažíme dávať také množstvo prísad do druhotnej fermentácie, aby ste skutočne poznali, čo bolo do nápoja vložené. Teda veľa kvalitných (v sezóne zbieraných a na celý rok dopredu zahradených) jahôd, u nás na záhrade vypestovaných byliniek, atď 🙂

5) Obsahuje kombucha alkohol?

Naše kombuchy obsahujú menej ako 0,5% alkoholu. Pri kvasení však vzniká aj trocha alkoholu.

6) Ako je najlepšie kombuchy konzumovať?

Odporúča sa pitie kombuchy na ráno na lačno, vtedy má praj kombucha tie najlepšie účinky 🙂 Ja si ju najradšej vychutnávam v mojom obľúbenom pohári na ľade.

7) Ako kombuchy skladovať?

Naše kombuchy NIE SÚ PASTERIZOVANÉ, to znamená, že všetko živé v nich zostáva a naďalej pracuje. Preto musia byť skladované v chlade od +2 do +8 stupňov. Ak necháte kombuchy hlavne v lete dlhšie mimo chladu, môže sa stať, že budú toľko pracovať, že vám vybuchnú či pri otváraní vypenie, tak pozor na to!

8) Na povrchu kombuchy sa mi vytvoril akýsi slizký povlak, čo s tým?

Vypite alebo zlejte 🙂 Ide o baby SCOBY, ktorá sa vytvorila na povrchu vašej kombuchy. Je to prirodzený jav, ktorý nie je na závadu, ba naopak!

Často kladené otázky ohľadom (našich) orechových krémov

1) Čo to sú orechové krémy?
Orechové krémy, maslá, pasty, nátierky,… Jedná sa o mix orechov, semienok a iných ingrediencií do tekutejšej podoby.

2) Z čoho sa vaše orechové krémy skladajú?
Jednotlivé zloženie si môžete prečítať po rozkliknutí každého výrobku v sekcii orechové krémy

3) Ako dlho vaše orechové krémy vydržia?
Keďže ide o rozmixované orechy a iné trvanlivé potraviny, vydržia naše orechové krémy dlho, niekoľko mesiacov. Vždy minimálne raz za mesiac vyrábame každý typ orechových krémov, takže je naša produkcia aktuálna a čerstvá.

4) Ako orechové krémy skladovať?
Odporúčame skladovanie “v špajze”, pri izbovej teplote. Orechové krémy by nemali prísť do priameho kontaktu so slnečným žiarením. Pre dlhšiu trvanlivosť skladujte orechové krémy v chladničke.

5) Ako konzumovať orechové krémy?
Čo sa týka konzistencie, niekto dáva naše krémy do chladničky a konzumuje ich teda stuhnuté. My osobne preferujeme orechové krémy tekutejšie. Pred konzumáciou ich tak na chvíľu dáme do teplej vody, v lete nie je potrebné robiť nič, krémy sú prirodzene tekutejšie. Ako konkrétne naše orechové krémy vychutnávať, necháme na vás 🙂

6) Na povrchu Nutelky sa mi vytvorilo niečo, čo vyzerá ako pleseň. Čo s tým?
Ak ste krém správne skladovali, nemalo by ísť o pleseň, ale o stuhnutý a vyzrážaný tuk na povrchu. Ide o prirodzený jav, akonáhle krém dáte do teplej vody a tento roztopí, vyzrážaný tuk zmizne. Krém stačí premiešať. Tento jav vzniká vďaka faktu, že v našich orechových krémoch nie sú použité žiadne stabilizátory.

7) Kedy od vytvorenia a zaplatenia objednávky zásielky posielate?
Posielame do 5 pracovných dní. Ak máte objednané kombuchy, zásielku posielame začiatkom týždňa, tak, aby nestála v depe prepravnej spoločnosti niekoľko dní, pretože kombuchy musia byť skladované v chlade. Pokiaľ práve produkt nie je skladom a je u neho napísané “dostupné na objednávku”, znamená to, že máte daný výrobok predobjednaný a v najbližšej možnej dobe, ako ho doskladníme, celú zásielku pošleme. O tomto fakte budete vopred informovaní, aj o dĺžke čakania.